De Commissie van Onderzoek besluit tot toelating tot de bediening van Woord en sacramenten, geeft toestemming tot proponeren en houdt gedurende de proponentsperiode toezicht op de proponent.
De Commissie van Onderzoek besluit tot toelating tot de bediening van Woord en sacramenten, geeft toestemming tot proponeren en houdt gedurende de proponentsperiode toezicht op de proponent.
Als de vergaderingen van classes en synode gesloten zijn, behartigen deputaten art. 49 DKO van belang zijnde zaken die geen uitstel kunnen lijden en toch niet zo belangrijk zijn dat een extra classis of synode bijeen zou moeten komen. Zij hebben de bevoegdheid om te doen wat anders ter competentie van de classis of de synode is.
Het deputaatschap houdt zich bezig met het overheidsbeleid in het algemeen en treedt desgewenst met de overheid in overleg, om op deze wijze de belangen van de kerkelijke gemeenten en hun leden te behartigen.
De redactiecommissie is verantwoordelijk voor de verschijning van het Kerkblad. De redactie heeft als doel om eenvoudige en stichtelijke artikelen te laten verschijnen, die onder Gods zegen tot het geestelijk welzijn van de gemeenten en haar leden strekken.
Doel van deze kas is om - conform artikel 13 Dordtse Kerkorde (DKO) - in de nooddruft te voorzien van predikanten die door ouderdom, ziekte of anderszins hun ambtsbediening niet meer (geheel) kunnen uitoefenen. Ook worden vanuit deze kas weduwen en wezen van deze predikanten onderhouden.
Doel van de kas is om te ondersteunen in bijzondere noden als dit de draagkracht van de plaatselijke diaconieën en/of kerkelijke gemeenten te boven gaat, evenals het coördineren van acties voor internationale christelijke handreiking en verspreiding van Bijbels en stichtelijke lectuur.
Het deputaatschap stelt zich, als bestuur van Stichting Kerkelijk Bureau, ten doel de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland en door deze gemeenten ingestelde deputaatschappen, commissies, kerkelijke vergaderingen en andere organisaties van dienst te zijn door het geven van advies en ondersteuning op administratief, secretarieel en organisatorisch gebied. Onder dit deputaatschap ressorteert de bibliotheek van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.
Het deputaatschap Gehandicaptenzorg heeft zitting in de Raad van Advies van Stichting Adullam voor Gehandicaptenzorg. Zij vormt de verbindende schakel tussen de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland met haar leden en genoemde organisatie.
Deputaten hebben zitting in het bestuur van Stichting Ouderenzorg voor het exploiteren van woonzorgcentra voor ouderen en het faciliteren van zorg en begeleiding voor deze doelgroep. Meer informatie vindt u op de website van Stichting Ouderenzorg.
Het deputaatschap Psychosociale Hulpverlening beoogd ten nutte van individuele (doop)leden en gezinnen van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland christelijke barmhartigheid gestalte te geven op het gebied van psychisch welbevinden en sociale redzaamheid.
Het deputaatschap stelt zich ten doel zich te bezinnen op huwelijksvraagstukken, zo nodig aan kerkenraden hierover pastorale handreikingen te doen en hen te adviseren over de toepassing van de kerkelijke tucht.
Het doel van het deputaatschap is om bezinnend, adviserend, coördinerend en stimulerend werkzaam te zijn op het gebied van onderwijs, (media)opvoeding en catechese.
Voor de behandeling van kerkelijke geschillen kan de classis, of in voorkomende gevallen het moderamen van de classis, besluiten tot de inzet van het Adviescollege geschillen. Er zijn twee adviescolleges, voor elke classis één.
Copyright 2024 Stichting Kerkelijk Bureau/Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland - Peer Webdevelopment